Наш портал розповідає про служіння православних громад Боярського благочиння (Київська єпархія, Українська Православна Церква).
Проект заснований та здійснюється з благословіння Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського та всієї України


 

Пасхальне послання Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира

12. 04. 2012

Пасхальне послання Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України ВолодимираПасхальне послання Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира архіпастирям, пастирям, чернецтву і всім вірним чадам Української Православної Церкви

«Нині спасіння світові – світові видимому і невидимому! Христос повстав із мертвих, –  повставайте з Ним і ви, Христос у славі Своїй, – намагайтесь і ви. Христос із гробу, – звільняйтеся від уз гріха!» (Св. Григорій Богослов, 45-те слово на Пасху)

Возлюблені у Господі архіпастирі, високошановані пастирі, чесне у Христі чернецтво, боголюбиві миряни — брати і сестри!
 
Христос Воскрес!

Ще вчора ми розпиналися і погребалися разом із Христом, і серця наші були сповненні співчуття до Розіп’ятого. А сьогодні ми сповнені радості та тріумфу, бо повстав із мертвих наш Спаситель і Переможець пекла! До цього торжества ми прийшли через співчуття Страстям Господнім, бо «той, хто не став співпричасником у Страстях Христових через покаяння й послух і не зробився співучасником Його смерті, — за словами преподобного Симеона Нового Богослова, — не буде також співучасником у духовному воскресінні й не отримає Святого Духа».

У Домобудівництві Спасіння Воскресіння Христове є явленням Божественної всемогутності: Христос після Своєї смерті зійшов у пекло, зійшов у пекло з власної волі, переміг смерть, як Бог і Владика. Воскрес триденно і воскресив із Собою Адама й увесь людський рід від уз пекла і тління. Розбивши врата смерті, Христос показав нам шлях до життя вічного. «Отже: “прийдіть (Пс. 94: 1), — закликає святитель Григорій Ніський, — у радості заспіваємо Господеві”, Який розбив силу ворожу і підійняв заради нас велике переможне знамення Хреста над подоланим противником. Проголосимо славу Спасителю нашому (див.: Пс. 94: 1)! Проголошення ж це є урочистим вигуком, який виривається у переможців над переможеними».

Справді, Воскресіння Христове є величезною перемогою над дияволом, гріхом і неміччю людської природи. Воскресінням Господа Іісуса Христа з мертвих завершився Боголюдський подвиг спасіння і оновлення людини. Воскресіння стало свідченням того, що Іісус Христос є істинний Бог і Господь, Визволитель і Спаситель. Христос помер плоттю, але плоть Його з’єднана в одну Іпостась незлитно, незмінно, нероздільно, нерозлучно з Богом Словом. Христос воскрес, бо смерть не могла втримати у своїй владі тіло і душу Христові, які перебувають у іпостасній єдності з Джерелом вічного життя, з Тим, Хто за Своїм Божеством є Воскресіння і Життя.

Іісус Христос воскрес, як початок померлих, первісток із мертвих (див.: Кол. 1: 18). Воскреснувши, Він освятив, благословив і утвердив воскресіння всіх людей, які постануть із землі в загальний день воскресіння, як з насіння виростає колос. Христос Господь дарував нам не лише воскресіння тіл, що відбудеться в кінці світу, а й духовне відродження і воскресіння, яке щодня відбувається в людських душах. «Саме його дарує через Святого Духа Той, Хто одного разу помер і воскрес, — говорить преподобний Симеон Новий Богослов. — Він Сам воскресає через всіх і в усіх тих, хто живе гідно, і співвоскрешає душі, які добровільно і з вірою померли разом з Ним, уже тут даруючи їм Царство Небесне».

Пасха Христова є святом не тільки тих, хто живе нині, а й тих, хто перейшов у життя вічне, святом усього всесвіту. Бо ті узи гріха і тління, що їх зняв з людства Своїм воскресінням Господь Іісус, впали і з усього створіння, яке стало колись, через падіння Адама і Єви, носієм клятви гріха.

Святкуючи Світле Христове Воскресіння, ми маємо пам’ятати, що те торжество духу, яке ми отримали, проходячи Великий піст, не повинно закінчитися з приходом Пасхи, але навпаки — ще посилитися і зрости. «Будьмо уважні, — закликає нас преподобний Феодор Студит, — щоб нам провести це свято світло і боголіпно, бо це Пасха — перший і найбільший дар Божого Домобудівництва. За допомогою благоговіння приборкаємо своє тіло так, щоб, хоч і зміниться їжа, не змінився наш духовний стан. У цьому полягає для нас сенс таїнства: померти для світу (тобто гріха) і жити тільки для Бога».

Саме цю істину було засвідчено на історичному Харківському Архієрейському Соборі, 20-річчя якого ми відзначаємо цього року.

Прославляючи Воскреслого Христа за Його великі благодіяння, явлені на нашій Святій Церкві за ці роки, щиро дякуємо всім вам за молитви про Наше здоров’я та допомогу в служінні, до якого Ми були покликані соборним розумом єпископату в пасхальні дні 1992 року.

Щиро вітаючи вас, улюблені браття й сестри, із всерадісним світлим Христовим Воскресінням, молюся про збереження та зміцнення нашої єдності у Христі й бажаю, щоб благодать Христа Воскреслого перебувала з усіма вами, зміцнюючи вас у ваших повсякденних трудах і утверджуючи у новому благодатному житті через оновлення у Господі!

Воістину Воскрес Христос!

† Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви

Київ, Пасха Христова, 2012 р. від Р.Х.


 

Додати в соціальні мережі


Google Buzz Vkontakte Facebook Twitter Мой мир Livejournal SEO Community News2.ru Korica Google Bookmarks Digg I.ua Закладки Yandex Linkstore Myscoop Ru-marks Webmarks Ruspace Web-zakladka Zakladok.net Reddit delicious Technorati Slashdot Yahoo My Web БобрДобр.ru МоёМесто.ru

Автопідбір публікацій за темою



Сусідні публікації