Наш портал розповідає про служіння православних громад Боярського благочиння (Київська єпархія, Українська Православна Церква).
Проект заснований та здійснюється з благословіння Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського та всієї України


 

Таїнство Єлеоосвячення (Соборування)

28. 03. 2012

Єлеоосвячення - таїнство милосердя БожогоЦерква зберігає багато засобів Божественної допомоги людині, з-поміж яких особливе місце посідає Таїнство Єлеоосвячення (яке ще називають Соборуванням), або мирування. У цьому Таїнстві Господь подає зцілення недужим і стражденним.

Єлей (масло) використовували ще в часи старозавітної Церкви під час богослужіння при здійсненні особливих безкровних жертв, коли в жертву Богові приносилися пшениця, вино та єлей. Згідно з віруванням Православної Церкви, такі жертви передвіщали безкровну Жертву Тіла та Крові Христових у Таїнстві Святого Причастя.

Псалмоспівець Давид молитовно виголошує в одному із псалмів: “веселість у серці моїм… від плоду пшениці, вина та єлею… примножилася ” (Пс. 4: 8).

Таїнство Єлеоосвячення відоме з апостольських часів. Отримавши від Іісуса Христа владу зцілювати хвороби, апостоли “багатьох хворих мазали оливою і зціляли” (Мк. 6: 13). Найбільш повна і чітка вказівка на Таїнство Єлеоосвячення міститься у Соборному посланні святого апостола Якова: “Чи хто з вас занедужає, нехай покличе пресвітерів Церкви і нехай помоляться над ним, помазавши його єлеєм в ім’я Господнє. І молитва віри зцілить недужого, і підведе його Господь; і, якщо він гріхи вчинив, простяться йому ” (Як. 5: 14–15).

У цьому Таїнстві страждання хворого освячується і поєднується з Хресними стражданнями Спасителя. Освячення тілесних страждань недужого подає йому духовну силу для боротьби з хворобою у земному житті, а також віру у вічне спасіння і вічне життя у Царстві Божому.

Згідно із Требником, чинопослідування Таїнства Єлео-освячення звершують соборно сім священиків (звідси й назва — соборування). Якщо ж такої можливості немає (наприклад, маленький храм у селі), це Таїнство може виконати й один священик.

Соборуватися потрібно не тільки хворим. У Православній Церкві побутує благочестива традиція, за якою й відносно здорові християни вдаються до цього Таїнства. Здійснюється це раз на рік під час Великого посту: віряни приходять у храм для звершення над ними Таїнства Єлеоосвячення, щоб отримати зцілення від душевних і духовних недуг і страждань, бо за християнським світоглядом це теж хвороби.

Крім зцілення від хвороб, у Таїнстві Єлеоосвячення нам дарується прощення забутих через нашу немічність гріхів, але тільки не тих, що свідомо були приховані на Сповіді. Тож Таїнство Єлеоосвячення необхідне для нашого спасіння. В апостольських і євангельських зачалах Таїнства Єлеоосвячення, його молитвах, піснях, каноні звучить головна думка, що проходить через усе Таїнство: милосердя Боже до хворої, немічної, грішної людини. Господь хоче спасти і зцілити надламану хворобою душу й тіло, для цього Він і дарував Церкві Таїнство Єлеоосвячення.

Після кожного євангельського читання священики освяченим єлеєм помазують вірянам, які беруть участь у Таїнстві, чоло, ніздрі, щоки, губи, груди й кисті рук із двох сторін. Це робиться на знак очищення усіх наших п’яти відчуттів, думок, серця та справ наших рук — усього, чим ми могли згрішити.

Перед соборуванням потрібно посповідатися, а після соборування — за найближчою Літургією причаститися.

Віктор Науменко
Церковна православна газета


 

Додати в соціальні мережі


Google Buzz Vkontakte Facebook Twitter Мой мир Livejournal SEO Community News2.ru Korica Google Bookmarks Digg I.ua Закладки Yandex Linkstore Myscoop Ru-marks Webmarks Ruspace Web-zakladka Zakladok.net Reddit delicious Technorati Slashdot Yahoo My Web БобрДобр.ru МоёМесто.ru

Автопідбір публікацій за темою



Сусідні публікації