Наш портал розповідає про служіння православних громад Боярського благочиння (Київська єпархія, Українська Православна Церква).
Проект заснований та здійснюється з благословіння Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського та всієї України


 

Київ. На Володимирській гірці Святіші Патріархи відправили літурію з нагоди 1020-річчя Хрещення Русі

30. 07. 2008

Вселенський Патріарх Варфоломій і Патріарх Московський та всієї Русі Алексій ІІ

Вселенському Патріархові співслужили: Патріарх Московський та всієї Русі Алексій ІІ, Архієпископ Афінський і усієї Еллади Ієронім, Архієпископ Тіранський і всієї Албанії Анастасій, Митрополит Київський і всієї України Володимир, а також представники Помісних Православних Церков.

За Літургією, що поєднала грецькі та суто українські традиції, молилися та прийняли Святі Дари архієреї Української та Руської Православної Церкви, духовенство Київської єпархії, кияни та гості міста. Серед поважних гостей були присутні Президент України В. Ющенко та міністр оборони Ю.Єхануров, голова Верховної Ради України А. Яценюк, секретар РНБО України Р. Богатирьова.

Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир у своєму зверненні до пристуніх відзначив: «Розкол – це відкрита животрепетна рана, що не може не турбувати усіх нас. Ми сподіваємося на вирішення цієї проблеми. Наші люблячі серця відкриті для наших братів і ми готові прийняти їх».

Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Алексій ІІ, звертаючись до духовенства і пастви, сказав: «Руська Православна Церква створила всі умови, щоб Українська Православна Церква, Предстоятелем якої є Блаженніший Митрополит Володимир, у повній свободі та відповідальності несла пастирську опіку над українським народом. Впевнений, що ця місія цілком сумісна зі збереженням єдності Руського Православ’я».

«Єдність Руського Православ’я не може перешкоджати повноцінному життю суверенних держав, які є спадкоємицями Київської Русі. Наша Церква з повагою ставиться до їх суверенітету і зацікавлена у зміцненні і процвітанні їхніх народів. Вона відкрита до найтіснішої взаємодії на основі Євангельських цінностей з владою кожної із країн, в яких перебуває її паства», – наголосив Предстоятель РПЦ.

Вселенський Патріарх Варфоломій І у своїй проповіді після Літургії закцентував на церковній єдності та небезпечності розділень. Він зазначив, що “єдність у Христі як для місцевих жителів [певної території], так і для всього церковного тіла Ойкумени не допускає розділення чи конфліктів”. “Будь-яке розділення церковного тіла, – сказав Патріарх Варфоломій, – ображає його Божественного Главу і розтрачує дари Святого Духа, Який не діє в тих, то спричинює розділення і хто байдужий до Нього”.

Вселенський Патріарх сказав, що “Константинопольська Церква-Мати страждає разом з найдорожчою донькою – Українською Церквою через небезпечні розділення її церковного тіла і переживає так, ніби це було її тіло”, та запевнив, що сподівається на “швидке і повне досягнення любої Богові єдності”.

Від імені Константинопольської Церкви Його Всесвятість звернувся до всіх учасників тривалого церковного протистояння в Україні з проханням “вважати своїм власним обов’язком – в ім’я Господа Бога! – діяти щиро, роблячи все можливе для досягнення миру і єдності, щоб зло не загартувалося часом, не погіршились очевидні наслідки духовної і соціальної згоди українського народу”.
Патріарх Варфоломій підкреслив, що радість сьогоднішнього свята збільшується тим, що її розділяє “Його Блаженство Патріарх Московський і всієї Русі, наш улюблений брат і співслужитель Алексій II”. Присутність Московського Патріарха, сказав Його Всесвятість, “підкреслює благу силу, яку хрещення має для всіх нас, а з іншого, його власний досвід важких часів виражає жертвенну боротьбу, яка необхідна для постійного підтвердження Божественних Дарів, які випливають із хрещення на всіх вірних”.

Патріарх Варфоломій додав, що боротьба Патріарха Алексія “в обороні Божественних Дарів хрещення під час вкрай ворожих та недоброзичливих обставин атеїзму є всім відома та записана у пам’яті всіх російських мучеників”. “Його боротьба задля нашого святого братерства є свідоцтвом і гордістю для всіх нас. У його поважній особі як брата-співслужителя ми вшановуємо всю Святу Церкву Росії, тому що від цього пам’ятного співслужіння велика радість огортає небеса і землю на славу Триєдиного Бога і Його Святої Церкви. Матірна Церква знає і визнає це все, і тому вона засвідчила це в знак пошани до нашого любого брата і співслужителя Патріарха Алексія”, – сказав Патріарх Варфоломій.


 

Додати в соціальні мережі


Google Buzz Vkontakte Facebook Twitter Мой мир Livejournal SEO Community News2.ru Korica Google Bookmarks Digg I.ua Закладки Yandex Linkstore Myscoop Ru-marks Webmarks Ruspace Web-zakladka Zakladok.net Reddit delicious Technorati Slashdot Yahoo My Web БобрДобр.ru МоёМесто.ru

Автопідбір публікацій за темою



Сусідні публікації