Наш портал розповідає про служіння православних громад Боярського благочиння (Київська єпархія, Українська Православна Церква).
Проект заснований та здійснюється з благословіння Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського та всієї України


 

Хресний хід з іконою «Чорнобильський Спас» прибув до Боярки

15. 09. 2007

Чорнобильський Спас прибув до Боярки

У вересні Хресний хід з іконою “Чорнобильський Спас” прибув до Боярки. „Чорнобильський Спас” – це відносно молода чудодійна ікона, яка обходить Хресним ходом території, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Хресний хід розпочався 18 травня цього року і присвячений 20-ій річниці Чорнобильської трагедії.

„Чорнобильський спас” – це незвичайна велична ікона, яка була написана за благословення Блаженнійшого Володимира – Митрополита Київського і всея України, Настоятеля Української православної церкви. Саме він освятив щіточки, фарби та дошку, на якій було написано ікону. Автор її – іконописець Владислав Горецький. А ініціатива написання цієї ікони належить ліквідаторам-чорнобильцям. Саме від їх імені голова Всеукраїнської громадської організації та соціально-екологічної партії „Союз Чорнобиль Україна” Юрій Андрєєв звернувся до Митрополита Володимира з проханням увічнити в духовному образі подвиг героїв-ліквідаторів. І ось 28 серпня 2003 року, в день Успіня Пресвятої Богородиці ікона була освячена в Києво-Печерській Лаврі. Після освячення ікону хресним ходом обнесли навколо Лаври та поставили для поклоніння на площі біля Ближніх печер. А зберігається ікона в Успенському соборі Лаври.

За досить короткий, як для ікони, час свого існування вона стала особливо шанованою серед християн. У чому ж її унікальність? Із благословення митрополита Київського і Всея України Блаженнішого Володимира, мабуть вперше на іконі Господь зображений разом із людьми.  Ісус Христос стоїть на хмарині в центрі композиції, праворуч –  Архістратиг Господній Михаїл із вогненним мечем та щитом з зображенням хреста, а ліворуч – Пречиста Мати Богородиця Марія. А під ними – обпалена смертоносним радіаційним вогнем земля і зоря-комета Полинь…

Традиційно у православному іконописі групові образи допускаються лише на фресках та художніх картинах. Та, як розповів мені настоятель ліцейної Свято-Миколаївської церкви отець Валерій, розташованої на території Боярського відділення Київського військового ліцею імені І.Богуна (а саме в цьому храмі було виставлено ікону 1-2 вересня) такий стиль – „себятинський” – все-таки зустрічався в епоху українського Бароко.

„Бог рятує душі, чорнобильці-ліквідатори – Землю і життя на землі. Тобто, на іконі зображено Божу рать – чорнобильців-рятівників. Вони виконали Божу заповідь „Не убий!”, не лише не пролили чужої крові, а й свого життя не пошкодували. Саме тому їм випала така честь” – пояснив Блаженний Владимир ідею, втілену на іконі. 

Як відмітив в інтерв’ю численним журналістам її автор, Владислав Горецький, створена ця ікона була в пам’ять про всіх тих, хто пішов від нас в інший світ, обпалений смертоносним подихом Чорнобильського реактора, „і во здравіє живих”. До неї звернено молитви всіх тих, хто вижив після трагедії…

Як свідчать очевидці, під час освячення ікони сталося справжнє диво: спочатку над іконою пролетів білосніжний голуб, а потім на небі раптом засяяла райдуга (хоча ні дощу, ні грози перед цим не було). І сама собою з’явилася картина – сяючий німб та три хрести з сонцем посередині… Вважаючи це Божим благословенням, священнослужителі та віруючі признали ікону чудотворною. Перед нею служать панахиди в дні памя’ті про Чорнобильську катастрофу, до неї звертають свої молитви ті, хто постраждав внаслідок аварії.

Як повідомив Голова СЧУ Юрій Андрєєв, найближчим часом планується написати список цієї ікони для Почаївської Лаври, а потім – для кафедральних соборів українських єпархій. З часом списки з ікони „Чорнобильський Спас” будуть розміщені в усіх храмах та церквах України. Зокрема, один із ексклюзивних списків із першої в історії християнства чорнобильської ікони буде знаходитись в Свято-Ільїнському храмі в Чорнобилі – єдиній діючій церкві, яка залишилася в зоні відчуження.

Радислав Кокодзей


 

Додати в соціальні мережі


Google Buzz Vkontakte Facebook Twitter Мой мир Livejournal SEO Community News2.ru Korica Google Bookmarks Digg I.ua Закладки Yandex Linkstore Myscoop Ru-marks Webmarks Ruspace Web-zakladka Zakladok.net Reddit delicious Technorati Slashdot Yahoo My Web БобрДобр.ru МоёМесто.ru

Автопідбір публікацій за темою



Сусідні публікації