Наш портал розповідає про служіння православних громад Боярського благочиння (Київська єпархія, Українська Православна Церква).
Проект заснований та здійснюється з благословіння Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського та всієї України


 

Преображення Господнє – одна з найбільш таємничих новозавітних подій

20. 08. 2012

Преображення Господа, Бога і Спаса нашого Ісуса Христа

Преображення Господнє – одна з найбільш таємничих новозавітних подій. Після того, як Христос Спаситель відкрив учням таємницю Своїх майбутніх страждань, Він узяв трьох з них: Петра, Іакова і Іоанна, – і зійшов разом з ними на гору помолитися. І там під час молитви преобразився перед ними, і вони побачили старозавітних праведників, що розмовляють з Ним, – Моісея та Ілію. Обличчя Його і одяг зробилися білими, блискучими, як сніг. І потім вершину гори осяяла хмара, і учні чули з хмари голос: “Цей є Син Мій улюблений, в Якому Моє благовоління; Його слухайте”(Мф. 17: 1-8).

Побачивши Христа у славі, Його учні пали ниць у благоговійному страху. Апостол же Петро сказав Спасителеві: “Наставник! добре нам тут бути; зробимо три кущи: одну Тобі, одну Мойсеєві і одну Ілії”, – не знаючи, що говорив (Лк. 9: 33). Нам може здатися, що ці слова Петра – плід звичайної людської радості. Бажання зробити намети представляється нам якимсь дитячим, таким, що не відповідає важливості моменту. Проте слід пам’ятати, що ці слова Петро вимовив, будучи осяяний нетлінним світлом Божества. В цих словах – прагнення залучити весь світ до світла Преображення, до радості цього дива. У цих словах – пророцтво про прийдешню місію Церкви у світі, бо зробити кущи – означає створити на землі обитель, будинок для святині, зробити так, щоб усі жадаючі і прагнучі Божої правди могли приходити до цієї святині; щоб нетварне світло Преображення розлилося по усьому всесвіту; щоб уся земна дійсність стала білою, як сніг, просяяла, як просяяли на горі ризи Спасителя.

Для Церкви є глибоко неприйнятним шлях революцій, руйнування історичних реалій, з тим щоб творити новий світ в пустелі. Суть християнського подвигу завжди полягала в перетворенні існуючої дійсності, в зміні моральної атмосфери в суспільстві, в приведенні до Христа людей, що не знають Його. Подвигом апостолів, що стали свідками Преображення Господня, проповідь Євангелія здійснилася у багатьох країнах. Через два століття після їх проповіді величезна Римська імперія, що загрузла в пристрастях і яка спочатку жорстоко переслідувала Церкву, зробилася християнською. Приклад апостолів наслідували багато поколінь святих в усіх кінцях землі, що працювали над здійсненням явленого в Преображінні ідеалу в історичних умовах, що безперервно міняються.

Цьому прикладу повинні слідувати і ми, сучасні християни, бо наш світ, що зазнав в минулому столітті безліч потрясінь, забув Христа, відвернувся від Нього і лежить у злі, повинен перетворитися силою Божою і нашим подвигом, яким би малим, скромним цей подвиг не являвся і на якому б місці не судив нам Господь працювати. Одні з нас сприяють перетворенню світу своєю молитвою, інші – культурною творчістю, треті працюють над відтворенням величі і могутності нашої Батьківщини. Особлива відповідальність покладається на державну владу. Недаремно Церква завжди особливо молиться про держслужбовців, бо часто саме від їх сприяння залежить, чи обмежиться церковна місія тільки храмовими стінами або буде почута далеко за межами цих стін.

Звичайно, було б зухвалістю чекати тут, на землі, побачити світ досконалим. Досконалість буде явлена лише в майбутньому часі, в Царстві Божому. Але якщо кожен з нас у своєму житті у всьому буде слідуватиме Євангелію, то і нинішня наша дійсність зміниться, перетвориться, причому перетвориться не примарно, а реально. Перетворяться вулиці, по яких ми ходимо; перетворяться будинки, в яких ми живемо; перетворяться люди, серед яких проходить наше життя. Тоді і нам, можливо, буде дано вже тут, на землі, побачити відблиск Фаворского світла у тому світі, що оточує нас.

З проповіді Святішого Патріарха Московськиого і всієї Русі Кирила


 

Додати в соціальні мережі


Google Buzz Vkontakte Facebook Twitter Мой мир Livejournal SEO Community News2.ru Korica Google Bookmarks Digg I.ua Закладки Yandex Linkstore Myscoop Ru-marks Webmarks Ruspace Web-zakladka Zakladok.net Reddit delicious Technorati Slashdot Yahoo My Web БобрДобр.ru МоёМесто.ru

Автопідбір публікацій за темою



Сусідні публікації