Наш портал розповідає про служіння православних громад Боярського благочиння (Київська єпархія, Українська Православна Церква).
Проект заснований та здійснюється з благословіння Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського та всієї України


 

Пасхальне Послання архіпастирям, пастирям, чернецтву і всім вірним чадам Української Православної Церкви

27. 04. 2008

Христос Воскрес!
 
«Приидите, вси вернии, поклонимся Святому Христову Воскресению» (з богослужіння у день Святої Пасхи). Такими натхненними словами Свята Мати Церква закликає всіх нас, хто з ласки Божої пройшов поприще Великого посту, відчути радість Найсвітлішого та Всерадісного свята Воскресіння Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа!

Світле Воскресіння Христове, за словами блаженного Ісихія Єрусалимського, «це благовіствування радості, бо Господь воскрес… Сьогодні, завдяки Воскреслому, Рай відкритий, людина спасається і Христу поклоніння воздається, бо Він, перемігши смерть… зійшов на Небеса як Цар-Переможець, як Преславний Володар…».

Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України - під час Всенощної Служби

«Мужайтесь: Я переміг світ», — сказав учням Воскреслий Спаситель (Ін. 16: 33). Сповнений незмірної та безмежної любові до Свого творіння, Син Божий зійшов на землю, прийняв подобу людську, узяв на Себе гріхи світу, постраждав і помер Хресною смертю за нас, за гріхи наші, й «воскрес для виправдання нашого» (Рим. 4: 25). Воскреслий Господь став новим Родоначальником людей, новим Адамом спокутуваного Ним роду людського.

Воскресіння Христове ознаменувало перемогу життя над смертю. У Христі як істинному Богові, Спасителеві й Господі для кожного з нас відкривається можливість власного воскресіння. У цьому й полягає перемога Христа над смертю. У світлі Христового Воскресіння смерть людини — це не припинення буття, не безслідне зникнення зі світу, це перехід в інший стан. Саме таку радісну впевненість у вічному житті у Христі та з Христом дарує нам Воскресіння Христове (Ін. 3: 16). З особливою силою звучать для нас богонатхненні слова святителя Іоанна Златоуста: «Хто здатний глибоко пройнятися думкою про Воскресіння, чи боятиметься смерті, чи страшитиметься чогось іншого?».
 
Наше завдання — усім серцем прийняти Того, Хто прийшов спасти нас. Ми покликані, щоб бути гідними великого, милосердного діяння Господнього — спасіння роду людського. Сьогодні ми молимося, щоб отверзлися серця наші для прийняття світла Євангельського, світла Воскреслого Господа нашого Ісуса Христа.

Світлоносне свято Воскресіння Христового — це свято примирення й об’єднання всіх нас у Господі та Спасителі нашому. До нас звернений заклик апостола Павла: «Усяке роздратування і лютість, і гнів, і крик, і лихослів’я з усякою злобою нехай будуть знищені у вас; а будьте один до одного добрими, милосердними, прощайте один одному, як і Бог у Христі простив вам» (Єф. 4: 31–32). Жаліючи й серцем уболіваючи за наших братів і сестер, які перебувають сьогодні поза спасенною церковною єдністю і тому не можуть відчути повноту пасхальної радості, ми підносимо нашу особливу молитву про те, щоб благодать Воскреслого Господа, Який примирив Небо і землю, стала джерелом миру, щирого порозуміння, терпимості, істинного братерства, творчості та єднання. Глибоко переконаний, що наше суспільство, наш боголюбний народ потребують того, щоб усі ми в єдності та злагоді свідчили перед світом про те, що воістину Христос воскрес!
 
Возлюблені! Не будемо забувати, що, відвідуючи в ці Світлі дні православні храми, беручи участь у святкових богослужіннях, ми приносимо Воскреслому з мертвих Христу дар нашої любові, приносимо нашу радість про Воскресіння і співчуття хресному подвигу Спасителя, приносимо поклоніння Йому як Царю і Богу. Як сказано в богослужінні Святої Пасхи, «вчера спогребохся Тебе, Христе, совостаю днесь воскресшу Тебе, сраспинахся Тебе вчера: Сам мя спрослави, Спасе, во Царствии Твоем» (із канону пасхальної заутрені). Однак і те слід пам’ятати, що всі наші дари не матимуть цінності, якщо ми самі не станемо всім для Христа. Це означає, що потрібно мати живу віру в Нього і в Його Воскресіння, перебувати у вірності Його вченню, що зберігається і подається Святою Православною Церквою, неухильно виконувати волю Божу, ревно здійснювати свої повсякденні обов’язки, самовіддано працювати на благо ближніх, молитвою і працею робити посильний внесок у справи милосердя, нести свій хрест, даний від Бога, з терпінням, смиренням і відданістю Божественному Промислу.

У наш непростий і відповідальний час є багато можливостей для православного свідчення — у лікарнях, в’язницях, будинках для людей похилого віку та інших місцях, де потрібна наша допомога. Але справи милосердя, що здійснюються на славу Божу і для спасіння людей, тільки тоді будуть успішними, коли ми в усьому наслідуватимемо приклад справжніх учнів Христових. «По тому знатимуть усі, що ви Мої учні, — сказав Господь, — якщо будете мати любов між собою» (Ін. 13 : 35).
 
На жаль, нашу пасхальну радість сьогодні дещо затьмарює те, що в церковне життя проникають нецерковні елементи. Нав’язуване ззовні різнодумство між духовенством і народом жодним чином не можна вважати нормальним явищем у житті Православної Церкви. Смута і тінь недовіри, що виникають внаслідок цього, сумом озиваються в нашому серці. Закликаємо не піддаватися впливу неправославних сил, щоб не вступити на шлях непевний і очевидно неправильний. Хочемо нагадати про великий гріх, який чинять ті, хто вносить дух розділення у Церкву, яка є неподільним Тілом Христовим — «повнота Того, Хто наповнює все у всьому» (Єф. 1: 23). Нагадуємо, що в Церкві Христовій «одних Бог настановив… по-перше, Апостолами, по-друге, пророками, по-третє, вчителями…» (1 Кор. 12: 28). Не всі апостоли, не всі пророки і не всі вчителі. «Усе це творить один і той же Дух, наділяючи кожного осібно…», — говорить апостол Павел (1 Кор. 12: 11).

У ці світосяйні пасхальні дні ми, будучи «синами воскресіння» (Лк. 20: 36), разом з апостолом Павлом свідчимо, що знаємо, в Кого увірували — в «Спасителя нашого Ісуса Христа, Котрий зруйнував смерть і явив життя і нетління» (2 Тим. 1: 10). Господь, у Якого ми віруємо і на Якого сподіваємось, нехай навчить нас, що має творити християнин для прославлення Його Всесвятого імені й від чого утримуватися, щоб просвітився наш розум пасхальним світлом Воскресіння.

Возлюблені у Господі преосвященні архіпастирі, пастирі, доброчесне чернецтво, брати й сестри! Щиро вітаю вас з Великим і Світлим Святом Воскресіння Христового! Господь наш Ісус Христос, Джерело життя і безсмертя, Який Триденно возсіяв із Живоносного Гробу, нехай подасть вам Свої великі й багаті милості і нехай сподобить чистим серцем прославляти Його славне і спасенне Воскресіння. Амінь.
 
Христос воскрес!
Воістину воскрес Христос!

Пасха Христова, 2008 р., м. Київ
 
†Володимир, Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель Української Православної Церкви

Докладніше про святкування Світлого Христова Воскресіння читайте, будь ласка, на Офіційному сайті Української Православної церкви (http://orthodox.org.ua)


 

Додати в соціальні мережі


Google Buzz Vkontakte Facebook Twitter Мой мир Livejournal SEO Community News2.ru Korica Google Bookmarks Digg I.ua Закладки Yandex Linkstore Myscoop Ru-marks Webmarks Ruspace Web-zakladka Zakladok.net Reddit delicious Technorati Slashdot Yahoo My Web БобрДобр.ru МоёМесто.ru

Автопідбір публікацій за темою



Сусідні публікації