Наш портал розповідає про служіння православних громад Боярського благочиння (Київська єпархія, Українська Православна Церква).
Проект заснований та здійснюється з благословіння Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського та всієї України


 

Приходські хори з Боярки виступили на Першому фестивалі хорових колективів Києво-Святошинського благочиння

15. 03. 2008

Перший фестиваль хорових колективів Києво-Святошинського благочиння

Ті з вас, хто жодного разу не завмирав в трепетному зачудуванні, дослухаючись до піснеспівів церковного хору й відчуваючи, як добре знайомі слова розростаються в серці якимось легким позаземним сяйвом-літеплом, набуваючи набагато глибшого, істинного смислу, той може… не читати цю розповідь. Адже вона – про подію дійсно визначну як для життя мирського, так і релігійного. Мова йтиме про незвичайний і надзвичайний фестиваль, який відбувся Масляної Неділі в нашому районі.

Перший фестиваль хорових колективів Києво-Святошинського благочиння

Точніше – у місті Вишневому. Адже саме 2 березня, якраз на Масляну неділю, Свято-Вознесенська парафія (настоятель – протоієрей Василій Русінка) приймала гостей. Бо того дня на Києво-Святошинську землю прийшло велике свято – свято церковної пісні. Точніше – Перший фестиваль хорових колективів Києво-Святошинського округу. 15 (!) хорів приходських храмів нашого району, на теренах якого нині діє більше 30 православних парафій, зібралися того дня під склепінням Божого храму, щоб єдиними устами славити Ісуса Христа.

Фестиваль хорових колективів Києво-Святошинського благочиння

Відкриваючи захід, секретар Києво-Святошинського благочиння отець Василь зазначив, що „цей фестиваль не є змаганням. Це – наш звіт, можливість поділитися своїми вміннями, показати, як ми вміємо трудитися і працювати на славу Божу, відроджуючи предковічну віру нашої співочої нації. Бо ж не лише на вустах наших, а й в серцях живе Біблійна притча про таланти…”

Перший фестиваль хорових колективів Києво-Святошинського благочиння

Як і будь-яка добра справа, цей фестиваль розпочався зі святої молитви. Після якої (поза конкурсною програмою) перед велелюдним зібранням вишикувався хоровий колектив вихованців військового ліцею імені Івана Богуна (керівник хору – Олена Залевська). Власне, саме цей виступ й відкрив фестиваль. Виступ символічний не лише тому, що саме юним була надана честь першого слова. Як зазначив настоятель Свято-Миколаївської парафії м. Боярка протоієрей Валерій Дьомін, „не вміння своє показати прагнемо, а бажання. Бо бажаємо і послухати, і повчитися.”

Перший фестиваль хорових колективів Києво-Святошинського благочиння

Так, людям, небайдужим до церковних піснеспівів, повчитися дійсно було чому! І це – зовсім не суб’єктивне враження. Адже право оцінити працю людей, яких Господь наділив співочим талантом, було покладено на компетентне журі на чолі з почесним головою суддівської колегії – благочинним Києво-Святошинського округу протоієреєм Василієм Русінкою. Давати оцінку хоровим колективам було довірено артистці хору Національного академічного театру опери та балету імені Тараса Шевченка Наталії Семенюті, викладачу-хормейстерові Ровенського музичного училища Олександру Одинцю та протодияконові храму Георгія Переможця міста Києва отцю В’ячеславу.

Перший фестиваль хорових колективів Києво-Святошинського благочиння

Вишневе представляли хори парафії на честь ікони Божої Матері „Взыскание погибших” (настоятель – ієрей Костянтин Іванов) та Свято-Вознесенської парафії (настоятель – протоієрей Василій Русінка), Боярку – аж три церковно-приходських хори: парафії на честь Виносу Животворних Древ (настоятель – ієрей Андрій Бондарчук), Свято-Михайлівської (настоятель – протоієрей Віктор Мерзликін) та Свято-Миколаївської (настоятель – протоієрей Валерій Дьомін) парафій.

Перший фестиваль хорових колективів Києво-Святошинського благочиння

Що ж до інших населених пунктів нашого району, то учасниками фестивалю стали також церковно-приходські хори з сіл Лука (Свято-Микольська парафія, ієрей Ростислав Маренич), Дмитрівка (парафія Різдва Богородиці, протоієрей Сергій Кобиляцький), Музичі (Свято-Михайлівська парафія, протоієрей Михаїл Прокопишин), Білогородка (Свято-Михайлівська парафія, ієрей Василь Мотуз), Чабани (Свято-Троїцька парафія, ієрей Мирослав Павлище), Софіївська Борщагівка (парафія на честь ікони Божої Матері „Казанська”, протоієрей Володимир Табачин), Шпитьки (Свято-Покровська парафія, протоієрей Андрій Кобильчук), міста Ірпеня (Свято-Троїцька парафія – протоієрей Памфіл Вовченко та Свято-Микольська парафія – протоієрей Андрій Клюшев) і смт Гостомеля (Свято-Іллінська парафія, ієрей Ростислав Світанько)…

Фестиваль хорових колективів Києво-Святошинського благочиння

То була чи не найсильніша молитва, яку чула коли-небудь земля Святошинська. Молитва, яка линула до високості на міцних крилах церковних піснеспівів. „Іже херувими” змінюються „Милістю світу”, і „Душе моя” промовляє словами „Отче наш” до „Єдинородного Сина”… Мабуть, зовсім невипадково прозвучав і кант Григорія Сковороди „Де згода в сімействі”, і псалом Давида, і тримовне „Христос Воскресе”… То – виступи окремих колективів. А коли останньому хору дітлахи вручили вітальні квіти, з натхненним словом до всіх присутніх звернувся Благочинний Києво-Святошинського округу, настоятель парафії Вознесіння Господнього Василій Русінка. Скільки захвату, скільки емоцій і скільки вдячності було в тому слові! Тому й не дивно, що по закінченні тієї невеликої промови вже єдиним хором зазвучала під куполом храму „Русь Святая.”. І стояли пліч-о-пліч українці з діда-прадіда і ті, хто й не пам’ятає вже, якого роду-племені він син чи донька, і славили Русь Святую, і взивали „Господи, помилуй мя”, щиро уповаючи на милість Божу…

Перший фестиваль хорових колективів Києво-Святошинського благочиння

Яку ж мету переслідували організатори цього фестивалю? За словами о.Василія, головним завданням було показати, що ”ніколи не були люди байдужими до цієї справи. Це говорить про те, що сьогодні ми, Києво-Святошинський район, в лиці нашого благочиння, що ми дійсно є живими клітинками тіла Христового, церкви, яку заснував наш Бог Ісус Христос. Від імені нашого Предстоятеля, Блаженнійшого Митрополита Володимира, я вас всіх вітаю і передаю вам його архіпастирське благословення. І дякую за те, що ми змогли організуватися і зібратися. В першу чергу – за велінням Божим. Адже всі ми є учасниками літургії Божої, яка є серцем християнського життя. Ми всі є представниками нашої руської православної церкви. Ми з вами ті, хто своїм співом закликає, навертає  суспільство до служби Божої. Бо в першу чергу люди, які прийшли до церкви, захоплюються саме співом…”

Перший фестиваль хорових колективів Києво-Святошинського благочиння

І хоча фестиваль не був конкурсним, але були і переможці в різних номінаціях, і володарі гран-прі, і грошова премія найкращому колективові. А поки журі визначало переможців і підписувало пам’ятні грамоти лауреатам фестивалю, всі присутні дружно вітали… протоієрея Панфіла Вовченка – настоятеля Свято-Троїцької парафії м. Ірпеня. Вітали з його 83-ім (!) Днем народження. І була щира тиха радість на просвітленому обличчі сивобородого отця, і ледь тремтіли пелюстки свіжих троянд в його руках, і зігрівав погляд Божої Матері, яка дивилася на всіх з подарованої ікони…

Фестиваль хорових колективів Києво-Святошинського благочиння

А що ж журі? Як і годиться, журі оголошує результати… Переможцем Першого фестивалю хорових колективів Києво-Святошинського округу став хор парафії ікони Божої Матері Казанської села Софіївська Борщагівка (настоятель – протоієрей Володимир Табачин, керівник хору – Георгій Здітовецький). Перше місце в номінації камерного співу було присуджено хоровому колективові Свято-Михайлівської парафії міста Боярка (настоятель – протоієрей Віктор Мерзликін). А гран-прі був одноголосо присуджений хоровому колективові Свято-Вознесенської парафії міста Вишневого (настоятель – Василій Русінка, керівник хору – композитор Сергій Бакай). До гран-прі додавалася ще й премія – на розвиток найкращого хорового колективу. Приймаючи вітання, Сергій Бакай зізнався, що „ми не просто хотіли прийняти участь – ми хотіли перемогти”. А призова тисяча гривень була одразу ж передана дитячому хору цього храму.

Фестиваль хорових колективів Києво-Святошинського благочиння

Та повернімося до фрази, яка стала заголовком даного матеріалу. Чи дійсно храм Божий може бути місцем для змагань? Ось думка з цього приводу Олександра Одинця – члена журі: “Давайте не будемо називати це конкурсом. Давайте не будемо змагатися в церкві, хто краще співає, хто краще славить Бога. Ми зібралися, щоб показати, які ми є. Раніше старі люди ходили по церквах, щоб почути найкращий хор. Сьогодні, в цьому храмі, ми почули всі хори приходських храмів Києво-Святошинського району. А найголовніше, що вони самі почули один одного. Тому сьогоднішня зустріч була не стільки конкурсом, скільки обміном досвідом. Це – найголовніше, це дійсно велика справа. Адже єднати людей – то вже сама по собі справа достойна. Божа справа. Тому й сама подія є не просто знаменною, а навіть історичною…”

Фестиваль хорових колективів Києво-Святошинського благочиння

Залишаючи храм, люди виходять назустріч вітрові просто у весняні сутінки. Вітер люто шарпає їхній одяг, але на нього зовсім не звертають уваги. Тому що душу зігріває Божа молитва, і пісня продовжує бриніти в серцях.

Звіт підготував Радислав Кокодзей
Газета “Православна Київщина”, видання парафії Воскресіння Христового (м. Вишневе)
Фотографії надані автором


 

Додати в соціальні мережі


Google Buzz Vkontakte Facebook Twitter Мой мир Livejournal SEO Community News2.ru Korica Google Bookmarks Digg I.ua Закладки Yandex Linkstore Myscoop Ru-marks Webmarks Ruspace Web-zakladka Zakladok.net Reddit delicious Technorati Slashdot Yahoo My Web БобрДобр.ru МоёМесто.ru

Автопідбір публікацій за темою



Сусідні публікації